395 відгуків

Інтернет-магазин тимчасово не працює. Все буде Україна!

+380 (95) 584-88-58
+380 (73) 584-88-58
+380 (97) 584-88-58
Проспект Юбилейный57а рынок "Привоз", Харків, Україна

Все для чайної церемонії

Правильно підібрана чайна посуд і предмети чайної начиння необхідні як для заварювання чаю, так і для створення цілісної атмосфери китайської церемонії чаювання.

Гун Фу Ча в дослівному перекладі означає – найвище мистецтво чаю. Це можливість насолодитися чотирма чеснотами чаю : кольором настою, формою листа, смаком і ароматом.

Чайна церемонія – це екзотичний ритуал і духовна практика, створена для насолоди смаком і ароматом чаю.
Китайська традиція проведення чайних церемоній налічує не одне тисячоліття. Вища мистецтво чаю, або гунфу ча вперше з'явилося в середовищі буддійських ченців у I-II століттях до нашої ери. Згодом сформувався необхідний інвентар для чайної церемонії та визначилися головні правила приготування різних сортів чаю.

1)Чайна церемонія починається зі знайомства з чаєм — потрібно вдихнути аромат сухих чайних листків. Для цього використовують спеціальну чайну посудину — ча хе, в яку насипають сухий чайний лист. Ча хе слід тримати двома руками, зігрітий теплом рук і диханням чай краще розкриває свій аромат. Ча хе також використовують, щоб милуватися кольором і формою чайного листа.
2)Посуд для чайної церемонії прогрівають. Для цього її по черзі обдають гарячою водою, зручно користуватися термосом. Посуд, звичайно ж, повинна бути чистою. До речі, її бажано мити без будь-яких миючих засобів – «хімія» осідає на стінках чайничків і чашок і заважає сприйняттю запаху напою, а також впливає і на смак.
3)Спочатку гарячою водою, прогрівають чайник, потім лаха (чашу справедливості), чайні пари (низькі і високі чашки — чан бей і вен сян бей).
4)У прогрітий чайник з чахе пересипаємо чай і заливаємо його окропом. Чай з чайника переливають в чахай — посудина для чаю. У посудині чай перемішується і збагачується киснем. На Тайвані лаха ще називають чашею справедливості — перемішуючись у посудині, чай стає однаково насиченим.
5)Дві чашки в чайній церемонії неспроста. Висока і низька чашки символізують єдність Ян і Інь — чоловічого і жіночого начал, неба і землі. Висока чашка — вен сян бей — символізує чоловічий аспект світу, низька чашка – чан бей – жіночий аспект.
Наливаючи чай, лаха прийнято тримати високо, таким чином вода заряджається хорошою енергією. З посудини чай спочатку розливають по високим чашках, а з них — низькі. При цьому високу чашку накриваємо низькою. Потім, узявши обидві чашки в одну руку так, щоб великий палець знаходився знизу, а вказівний середній зверху, щоб не обпекти пальці — їх слід швидко і плавно перевернути. Це символізує єдність обох начал і протилежностей.
Потім, повертаючи високу чашку за годинниковою стрілкою, її «викручують» і куштують з неї аромат чаю. «Викручують» чашки за годинниковою стрілкою не випадково: таким чином підтримують творче рух.
Таким чином, з високих чашок пробують аромат, а п'ють чай з низьких чашок.
6)Час пити чай. В чорних чаях і улунах першу заварку зливають, а п'ють другу.
Ковтнувши чаю, його потрібно «розкласти» на мові від кореня до кінчика. В різних частинах мови знаходяться різні смакові рецептори, тому, щоб повною мірою відчути смак чаю, його потрібно потримати на мові, а потім зробити ковток.
Ощущение на языке называют первой чайной драгоценностью, глоток — вторая драгоценность, затем идет послевкусие.
При заваривании чая меняется и его аромат: вначале испаряются летучие эфирные масла, затем тяжелые. Проследить за ароматом можно в процессе чаепития, вдыхая его из пустой чашки: от заварки к заварке аромат все больше раскрывается.
7)Когда чай выпит, чайные листья из чайника можно выложить на чабань (чайный столик). Часто гостям церемонии предлагают полюбоваться уже раскрывшимся в процессе церемонии чайным листом и даже попробовать «на зуб». Но это — по желанию.

Пін Ча в перекладі з китайського означає "куштування чаю". Це, по суті, спрощена чайна церемонія, яка ідеально підходить для чаювання вдома, на природа або на дачі в колі друзів. Цей спосіб чаювання створює ідеальну атмосферу для невимушеного дружнього спілкування. Пін Ча також може бути варіантом видовищною і ефектної подачі чаю в ресторані.

Приємного чаювання!

ГалереяСписок

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner